Синий Сайт
Всего на линии: 520
Гостей: 521
Пользователей онлайн: 1

Пользователи онлайн
Кролик Эллин

Последние 3 пользователя
rds75
Нита Неверова
TitusGrgecha

Сегодня родились
Серпентария ko_tatsu

Всего произведений – 5076

 

Штурхайки

  Рейтинг:   / 6
ПлохоОтлично 
Amaretto
Проза
Хлопчик та його оточення
Сказки и мифы,Фэнтези
G
Оповідання
А вам відомо, хто такі штурхайки?
закончен
Усе моє
Лише з дозволу автора

 

Штурхайки

 

Вас ніколи не дивувало, що часом на тілі з’являються синці невідомо-звідки та невідомо-чому? Ніяк не пригадаєте, коли це встигли вдаритись? А чи не траплялось із вами так, що уважно дивлячись під ноги, все одно зашпортувалися? Чи, може, бувало, що речі, які ви тримали міцно-міцно, раптом втікали, наче перелякані, похапцем вискакуючи із рук?

Звісно, пригадуєте. Списочок цих підозріло дивних випадків, певне, натякне, що ви – невдаха. Авжеж, це суцільне невезіння: інші он завжди обережні й досить зграбні, з велосипеда не падають, щоденник ніколи не гублять, на ковзанці вміють кататися, цуценят у подарунок отримують...

Ой, невже знову спіткнулися? Отже, вважаєте себе невдахою. Я хочу розповісти вам про хитрющих та вельми підступних істоток – штурхайків.

 

Вперше зіткнувся із ними в дитинстві. Хлопчаки із двору тоді покепкували з мене: заманили до підвалу і зачинили там на годину. Коли вибрався, я, обурений та насуплений, пішов геть, розмахуючи кулаками. У спробах не звертати уваги на їхні гидкі смішки, бубнів під ніс хвацькі погрози:

– Ото вже той Сашко, хай начувається... Ну я йому...

Штурх!

Захопившись думками, я й не помітив, що тротуар закінчився, і ледь не впав, провалившись ногою поза його край. Добряче труснуло. Не люблю дурне відчуття, коли випадково пропускаєш сходинку. Нутрощі наче підстрибують у дикому танку, а мороз по шкірі, ніби у глибоченну вогку яму впав.

Тоді я, звісно, не почув тихенького гиготіння та невдовзі продовжив вигукувати прокльони.

Дійшовши до під’їзду, почав смикати спортивну куртку та шукати у кишенях ключі. Кільце міцно зачепилося за нитку, не відпускаючи зв’язку, неначе раптом вона злякалась замкової шпарини і потребувала захисту.  

– А хай йому грець!

Штурх!

Двері раптом відчинилися і боляче чиркнули лоб.

– Ой! – зойкнув я від несподіванки.

– Вибачте-е-е... Ох, малий, ти що, прямісінько під дверима став... Дуже болить? – запитала Оленка, одинадцятикласниця з четвертого поверху, та співчутливо зітхнула.

Я лишень простогнав, не маючи жодного бажання розмовляти, й попрямував додому, потираючи ушкоджене місце. Про невдачу чув не раз, але щоб так одразу й жорстоко – це переходило будь-які межі. До того ж, згадав, що зранку розілляв майже увесь кухлик чаю, коли ніс його до столу. Найбридкіший день!

Ці випадки мене насторожили та змусили задуматися: чому так відбувається? В розбурханій дитячій уяві «просто збіг обставин» виринув у вигляді гидливих тварючок, брунатних й лускатих, з велетенськими очиськами, що хихотіли й потирали слизькі ручки, плануючи ще одну мою невдачу.

Поступово я згадував усе більше і більше прикрих випадків, коли раптом ррраз! – і боляче. Щоразу, коли подібне відбувалося, я дратувався. Справа здавалася серйозною: тут точно не обійшлось без стороннього втручання. От тільки хто на таке здатний? Намагаючись відкинути якнайдалі із думок образи іншопланетців, які проводили експерименти заради розваги – чужі невдачі приносять найбільшу втіху, – я вирішив дізнатися, що коїться насправді.

 

Наступного дня радів, забувши про негаразди, адже тато мав повернутися з відрядження й привезти іграшку, про яку я довго мріяв. Впевнено крокуючи сусідськими дворами, марив блискучою яскраво-червоною фігуркою супергероя, що невдовзі опиниться в моїх руках. «Та хлопці оскаженіють», – задоволено вишкірився я, уявляючи їх здивовані та заздрісні мармизи.

Штурх!

Раптом я спіткнувся та полетів прямісінько коліном у калюжу. Знову! Та це точно чийсь кепський жарт! Думка про підступні плани прибульців охопила мій мозок іще міцніше.

Отже, дивина відбувається не лише тоді, коли набурмоситись, але й якщо дуже задерти носа... Але хто ж за цим стоїть?

 

Відповідь я вирішив дізнатися із вуст наймудрішої та найбалакучішої людини, яку на ту мить знав, – бабусі. Отож, приїхавши гостювати до неї у село та дочекавшись, коли буде така нагода – пізній вечір та ніяких справ, окрім вишивання та пиття теплого молока, – я обережно зачепив тривожну тему.

– А-а-а-а, – з повним розумінням протягнула вона, затягуючи вузлик на товстій ворсистій нитці. – Та то є штурхайки.

– Хто-хто? – примружившись, перепитав я, однак бабця лишень посміхнулась тонкими, оточеними рисочками зморшок вустами й нічого не відповіла. Дивно, зазвичай вона із задоволенням розповідає запаморочливо цікаві історії.

То було щось дійсно нечисте...

 

Іншого дня, опинившись у хаті на самоті, коли бабуся пішла навідатися до сусідки, я почав розмірковувати й прийняв рішення хай там що впіймати негідників. Можливо, потрібно лишень змусити боягузливих поганців виявити себе? Тож я заговорив:

– Агов, штурхайки, чи як вас там... Де заховались, га? Я знаю, що ви тут... – нічого не відбулося. Паскудство, як каже бабця, коли надто розлютиться. Та я відчув проблиск ідеї. – Дурники-дурники! Ви просто нікчеми!

Штурх!

Вигукуючи до невидимих істот, я поводився, наче божевільний, навіть оскаженіло розмахував руками. Врешті решт, задів правим зап’ястком шафу: кісточки пальців ніби покуштували окропу, а по тілу пройшлася стрімка хвиля струму. Та я знайшов в собі сили не видавати біль на втіху бридким створінням. Та й головне, що спроба вдалася: штурхайки видали себе цим поштовхом.

– Я все знаю, негідники, – тупнув ногою, аби здатися більш грізним.

Отакої – впав, як ото хтось вниз потягнув. Куприк запік од болю, очі мужньо боролися з тим, щоб не випустити сльози, які так і норовили бринути, та я не мав жодного бажання відволікатися.

– Ага, я вас викрив, підлі боягузи! Та покажіть вже себе! – так і сидячи на підлозі, я почав водити над клаптевим килимом руками, наче загубив окуляри, з надією намацати причину дрібних нещасть. Це, звісно, аж ніяк не допомогло б. Але ж ні... Я неочікувано відчув дотик, задів щось великим пальцем.

Тепер вже не махав руками, а хапав пусте повітря то там, то там, намагаючись вловити ймовірного штурхайчика.

Мене перекинуло животом донизу, у плече щось впиралося. Я зробив вигляд, що здався під таким натиском, а сам хвацько накрив долонею невидиме створіння. Воно дійсно було живе! Крихітна тендітна істота вовтузилась в руці, намагаючись вирватися. Крихка, як грінка. Тому я не дусив надто сильно, боячись, що штурхайко розсиплеться, як печиво.

Підла тварючка скористалася моїм поступом й встромила гострі, як голка, зуби у шкіру біля нігтя. Пальці від несподіванки та різкого нападу розчепірилися, й створіння висковзнуло із долоні. Я впіймав краєм вуха ледь чутне глузливе пирхання.

Малі падлючки потупцяли собі геть, а я зостався переможеним. І хіба не дивно: настільки більший за них та не впорався у битві? Слабко. Слабко і невдаха. А ці штурхайки й далі тероризуватимуть підступними вибриками – їх не зупинити.

Зневірившись, я вийшов на ґанок, сів на нижні східці й понурив голову. Цих бридких істот не впіймати, і надалі вони зіпсують усе життя.

– Гей-но! – гукнула бабця. Вона відчинила хвіртку й причовгала до мене. – Що си стало, малеча?

– Я невдаха, – зітхнув я, обдаючи теплим повітрям кулаки, якими підпер щоки.

– Не біда ж? Либонь, хтось так і хоче, аби ти себе таким вважав, га? – вона ласкаво розтріпала мою чуприну і ступила до хати. – Ходи обідати.

І тут мене осяяло. Це ж справді винні не штурхайки, а я сам! Хто бундючився, як індик, хто шепотів погрози хлопчакам із двору, хто обзивав усіх навколо дурилами? То все мої думки! Й не помітив одразу, як невдачі зробили із мене нудного злюку...

Зіскочивши зі сходинки, я вибіг на середину подвір’я. 

– Штурхайки, маленькі, пробачте! Це я дурник, я! Ви хотіли показати, як не можна робити, провчити. А я не зрозумів...

Готовий поклястися, писклявий голосочок тоді щось задоволено промовив невідомим мені говором.

Трішки пізніше я виніс шматочок теплого хлібу, розламаний на крихти. Сміливо на ґанку присів та витягнув долоню із пригощаннями.

– Не бійтеся, малята. Не скривджу вас.

Я не рухав рукою, та й вітру не було, а крихти чарівним чином зіскочили й розлетілись у різні сторони. А тоді відчув, як щось маленьке тицьнуло мені у палець.

Ги-ги-ги.

Опустив долоню до землі, по ній пройшлися крихітні, здається, волохаті лапки. Я намацав подушечкою пальця голову дивного створіннячка. Воно вмить зіскочило з руки.

Я посміхнувся.

– До зустрічі, штурхайки.

З того часу я дуже тішився таким знайомством, адже похвалитися дружбою із настільки бешкетними, хитрими та непомітними істотками може далеко не кожен.

 

e-max.it: your social media marketing partner

Добавить комментарий

Комментарии   

 
+1 # Li Nata 19.07.2016 22:02
Комментарий по игре "Ты - мне, я - тебе"
Чудная история о том, что мы сами накликиваем на себя неприятности)) а ведь именно так оно и бывает. Ляпнешь что-нибудь в сердцах – тебя сразу по лбу. В прямом смысле) пожелаешь зла – споткнешься, упадешь, синяков набьешь. Из рук что то выпадает.
– Ото вже той Сашко, хай начувається... Ну я йому...
Штурх!
Захопившись думками, я й не помітив, що тротуар закінчився, і ледь не впав, провалившись ногою поза його край. Добряче труснуло.


И наверное это самое лучшее – когда вот такие предупреждения. Они моментальные – сразу, чтоб одумался. Как с живыми существами ведешь диалог своеобразный, поступковый. Здорово что у тебя показано несколько раз - ненавязчиво, но повторение мать учения.
– А хай йому грець!
Штурх!
Двері раптом відчинилися і боляче чиркнули лоб.
– Ой! – зойкнув я від несподіванки.


Знаешь, была мысль, давно… что за такими вот мелочами неприятными если их сразу не углядеть – потом аукнутся неблаговидные злые дела и поступки, которые будут у человека совершаться по нарастающей, более сильными ударами по лбу в ответ…И не сразу. А потом. И не только по лбу... Когда уже не свяжешь с тем своим поступком. Не поймешь за что тебе это, как ударит… и разозлит… и продолжается цепочка зла. Так что штурхайки – это вредности, но во благо.
Вот чего-то так подумалось) сразу как начинала читать – и не ошиблась) тот случай, когда читаешь и созвучен с автором, киваешь – да-да, и рад этому, что с автором идешь рука об руку. Автор не поучает, не морализаторствует – а вот так просто показывает, как надо делать хорошо чтобы было хорошо))

«просто збіг обставин» виринув у вигляді гидливих тварючок, брунатних й лускатих, з велетенськими очиськами, що хихотіли й потирали слизькі ручки, плануючи ще одну мою невдачу.
Прелесть какая)) слизькі ручки))) характеристика отличная, яркая) брунатних й лускатих конечно пришлось переводить, но классно все равно, а брунатних еще и браун, бруно в других языках - надо же, никогда не думала что буду языками интересоваться и сравнивать) так увлекательно оказывается))

Сказка и история вышла отличная. И что к бабушке отправился – как к самой мудрой. И правда дети порой не к маме идут, не к папе. Которые поласкают и все объяснят, а к бабушке – она мудрее))

Та то є штурхайки.
А такого слова я не нашла. Нет, слово есть, а такой производной – нет) сама придумала?)) Или просто я не нашла. А еще оказывается штурх есть и в белорусском - а я не знала!

Крихітна тендітна істота вовтузилась в руці, намагаючись вирватися. Крихка, як грінка. Тому я не дусив надто сильно, боячись, що штурхайко розсиплеться, як печиво.
Підла тварючка скористалася моїм поступом й встромила гострі, як голка, зуби у шкіру біля нігтя. Пальці від несподіванки та різкого нападу розчепірилися, й створіння висковзнуло із долоні. Я впіймав краєм вуха ледь чутне глузливе пирхання.

Очень живые описания) ну правда классно. И мне было интересно читать – понимаешь, я, которая помешана на историях о любви, с преогромным удовольствием и улыбкой читала твой рассказ. В бест его надо, Ретто))

– Не біда ж? Либонь, хтось так і хоче, аби ти себе таким вважав, га? – вона ласкаво розтріпала мою чуприну і ступила до хати. – Ходи обідати.
І тут мене осяяло. Це ж справді винні не штурхайки, а я сам!

Вот!!! Здорово. Сам человек. Все накликивает и за все ответственен.

Хто бундючився, як індик, хто шепотів погрози хлопчакам із двору, хто обзивав усіх навколо дурилами? То все мої думки! Й не помітив одразу, як невдачі зробили із мене нудного злюку...
Нет ну честно слово – лучше чем ты не скажешь – очень поучительная история, рассказанная простым и веселым языком)

Ви хотіли показати, як не можна робити, провчити.
Здорово. Молодец ты)

Штурхайки мне отчего-то Лапочку нашу напомнили)) только Лапочка страшно симпатичная, просто прелесть какая милая)) и лохматенько-шерстяна я)) и лапки у нее лапочковые)) но тоже показывает как не надо делать)
Маленькие шкодники на самом деле показывают, как не надо. И могут отвести бОльшую беду, если человек вовремя опомнится))

А рассказ отличный. Правда ж прочитала на украинском) и легко)) и с удовольствием)) и понятно) оно и читается гладко, читала про себя конечно, вслух я бы ох, ошибок наделала, но приятно и понятно. Чувствуется, что язык легкий, написанное легкое, хорошего качества. Поучительный и можно детям читать) это здорово – так не каждый сможет написать.
Спасибо за рассказ и за то что предложила мне его прокомментировать. Веришь – обязательно буду читать на украинском дальше. Заговорить не заговорю конечно – практика нужна. Но все равно – ужасно интересно) нюансы речевые чувствуются. Хоть и родственный язык моему родному, но другой, и красивый, и все это ужасно любопытно. Не буду говорить что я понимала все – конечно много слов мне неизвестно) но по смыслу понимала все, правда. Кое что переводила – уж не знаю насколько верно, но уверена что в любом случае смысл уловила точно, хотя прелесть истории больше поняла интуитивно по смыслу и фонетически- красиво же)) надеюсь что когда-нибудь я смогу понимать если не все, то многое)) некоторые слова понимались по смыслу – и потом было приятно, что перевод совпадал пускай не дословно, но синонимично))

Мы с тобой немного запутались в игре, думаю, ничего если я попрошу коммент на этот рассказ
ficwriter.info/.../...
Ответить | Ответить с цитатой | Цитировать
 
 
+1 # Amaretto 20.07.2016 18:59
Большущее спасибо за комментарий, Ната))
Вот-вот, мне всегда казалось, что подобные спотыкашки возникают не просто так. Ага, штурхайки хоть и вредные, но справедливые)
Да, мне нравятся созвучности в разных языках, а чем больше изучать, тем больше их находишь. И даже можно как-то выстроить понимание, что и словарь не пригодится.
Рада очень, что сказка понравилась и что, как ты говоришь, автор и читатель созвучны в мыслях)) Очень приятно, что работа вызвала улыбку) Мне она очень дорога))
Сама придумала производную "штурхайки" :oops: Хотя все равно чувство, что где-то подобное уже слышала. Ее поисковик не находил нигде до публикации рассказа на сайте. И теперь один лишь Синий сайт всплывает при поиске этого слова :cat
Мне на украинском намного, намного легче писать, чем на русском. Именно стилистически. И здесь я чувствую, да и знаю наверняка, какие слова с какими лучше сочетаются или как построить фразу. Пишу уверенней, потому что это мое))
Радостно, что чтение на украинском тебя заинтересовало. Написать бы еще что-нибудь)))
Кстати, через переводчик я сама прогоняла из любопытства - будет ли понятно)) И по смыслу вроде все правильно, но вот вместо стилистически окрашенных слов появлялись обычные, нейтральные, с обобщенными значениями.
Безумно благодарна тебе за столь приятный комментарий - он меня очень порадовал)) И ответный по игре, естественно, напишу.

P.S.: Я же ударение не указывала нигде)) Произносится вот так: штурхайкИ, но штурхАйчики.
Ответить | Ответить с цитатой | Цитировать
 
 
+1 # Li Nata 20.07.2016 19:32
))) а я штурхАйки думала)) но штурхАйчики) классное слово.
Кстати, мне тоже показалось, что ты на украинском в текстах себя свободнее чувствуешь.
Тебе спасибо - сейчас снова улыбаюсь)

ты про сравнение языков совершенно права - просто я у себя такой склонности прежде не замечала))
А напиши что-нибудь еще. На украинском) Я с удовольствием прочту. Кстати, а у тебя еще про Гарри Поттера есть рассказ - я его читала, но давно, надо перечитать сейчас))
Ответить | Ответить с цитатой | Цитировать
 
 
+1 # Thinnad 11.06.2016 19:41
Привіт, Марі) Так несподівано було побачити казку від тебе, цікаво почитати. Насправді я трішки хвилювався, чим все закінчиться - знаєш, як важко писати саме дитячі оповідання? В них обов'язково потрібен чіткий та добрий кінець... Аля я даремно хвилювався. Така собі казка - нагадала про крихітку єнота - але дуже людяна, незвичайна, близька атмосферою та трішки містична. Штурхайки - це не уявний ворог, а досить реальний та підступний. Й несе, до того ж, цілком реальну загрозу. Тому читач насправді хвилюється, чим все скінчиться.
Цікаво, що герой майже одразу усвідомлює: «Отже, дивина відбувається не лише тоді, коли набурмоситись, але й якщо дуже задерти носа...» - але не робить ніяких висновків та продовжує воювати))) Захищає власне право бути неприємним типом :D
Але, незабаром, приходить до тями
«Це ж справді винні не штурхайки, а я сам! /.../ Й не помітив одразу, як невдачі зробили із мене нудного злюку...» - все так просто.
Момент, коли герой зі штурхайками примирився - зворушливий :-) Так добре все вийшло.
Гарна казка. Не для зовсім крихіток, але для середнього шкільного віку - чарівна.

Ось в цьому місці я спіткнувся: «Ох, малий, ти що, прямісінько під дверима стояти... Дуже болить?» - коли персонаж використовує безличну форму дієслова «стояти» - я розумію, що так кажуть, але чомусь розум просить однаковості, щоб при звертанні було погоджено звертання зі словами що до нього відносяться: «малий» - «стоїш» - якось так.

Так, взагалом чистенький текст, деяки прийоми роблять його більш емоційним, дитячим, тому я навіть не став, як завжди роблю, скорочувати пояснювання. Лише поглянь тільки на фонетични повтори, ок?
Наприклад:
«коли щось подібне відбувалося, я був роздратований» - «був» та його похідних взагалі треба уникати, а тут йде навіть фонетичний сінхрон: «відбувалося» - «був», вийшло... не дуже) Може просто: «я дратувався»?

«Щоразу, коли щось подібне відбувалося» - тут фонетично близьки «щоразу» та «щось». Мені здається, що «щось» можна пожертвувати - «Щоразу, коли подібне відбувалося»

«Крихка, як грінка. Тому я не дусив надто сильно, боячись, що штурхайко розсиплеться на хлібні крихти» - а тут звичайний повтор. Можливо, другий можна убрати «розсиплеться як хліб» чи «як печиво»?
Ну ось... начебто все :cat
Дякую за оповіданнячко. було приємно.
Ответить | Ответить с цитатой | Цитировать
 
 
# Amaretto 11.06.2016 20:07
Привіт,Тіне) Дуже вдячна тобі за коментар))
Ага, хлопча був занадто зосередженим на невдачах, тому на цей висновок спершу не звернув увагу, скажімо, він був засліплений однією дуже шкідливою рисою людини - шукати винних в першу чергу серед оточуючих, не звертаючи увагу на власні вчинки.
Наскільки приємно почути твоє схвалення)) Я ще не писала казок як таких, тим паче дитячих, і дуже хвилювалась, щоб не зробити похибку в композиції.
Щодо репліки Оленки сумнівалася, але хотілося зробити враження незакінченої фрази "ти що, прямісінько під дверима стояти, - здурів?". Просто вона в той момент звернула увагу, що хлопчику боляче, тому передумала таке казати. Проте все одно звучить криво. Подумаю, як би сформулювати краще)
За вказані повтори дякую, виправлю їх.
Величезне спасибі за приємний і корисний відгук!
Ответить | Ответить с цитатой | Цитировать
 
 
+1 # Екатерина Ли 10.06.2016 23:51
Дуже сподобалась історія про штурхайчиків. Вони такі ж самі бешкетники, як головний герой. Добра казка, яку можна прочитати дитині. Це мій відгук, як звичайного читача. Сподіваюся, що такі відгуку маю право залишати.
Ответить | Ответить с цитатой | Цитировать
 
 
# Amaretto 11.06.2016 13:15
Дякую за відгук! Рада, що казка сподобалась. Так, мені хотілось написати саме таку, яка б зацікавила і дітей, і дорослих)
Звісно, ми можемо залишати під творами як коментарі інквізитора, так і читацькі.
Ответить | Ответить с цитатой | Цитировать
 

Личный кабинет



Вы не авторизованы.

Поиск

trout rvmptrout rvmp

Новое на форуме

  • Нет сообщений для показа